NieuwsReferenties

Tijdens carnaval krijgen dorpen en steden in Noord-Brabant vaak een andere naam. Veelal verwijst die naar een eigenschap of geschiedenis van die plaats. Bergen op Zoom wordt bijvoorbeeld Krabbegat, Tilburg verandert in Kruikenstad en Den Bosch heet Oeteldonk. En dan is er ook nog Roeptoetgat, de naam waaronder carnavalszender Omroep Brabant opereert tijdens carnaval. Het dorpscafé van Roeptoetgat is Fijnfisjenie Café. Waar dat café precies staat is nooit breed gecommuniceerd maar er vinden wel veel gezellige en feestelijke momenten plaats. Unlimited Vision & Sound mocht in 2024 een belangrijke bijdrage leveren, aan zowel de leut als de serieuze aspecten van het grootse event.

Normaal gesproken kwamen de acht live-uitzendingen van Fijnfisjenie Café altijd vanuit het gebouw van Omroep Brabant, vertelt Bart van Hoof, die daar operationeel manager en projectleider carnaval is. Voor 2024 stonden hij en zijn collega’s echter voor een behoorlijke uitdaging. Vanwege een flinke verbouwing was het onmogelijk om dit omvangrijke project op de eigen locatie te doen. Daarom moesten hij en zijn collega, uitvoerend producent Nens Kok, creatief worden.

Gevonden!

Na een behoorlijke speurtocht kwamen Bart en zijn team terecht bij het Vestzaktheater in het Dommelhuis in Son en Breugel. Een prachtige locatie die ruimte te over bood voor het Fijnfisjenie Café. Met als bijkomend voordeel dat er ook al de nodige techniek -met name licht en geluid- hing. Dat maakte het realiseren eenvoudiger en ook minder kostbaar.

Hulp nodig

De locaties was gevonden maar dit op de drukste dagen van het jaar geheel op eigen kracht realiseren ging Omroep Brabant niet lukken. “We hadden eerder al samengewerkt met Unlimited Vision & Sound”, vertelt Bart. “En dat was prima bevallen.” Hij wist wat ze in huis hebben, letterlijk én figuurlijk, en nam dus contact op. “We zijn samen door het Vestzaktheater gelopen en hebben een plan gemaakt, onder andere door te combineren met de huisinstallatie.” Er moest zeker nog even naar de kostenkant gekeken worden, zegt hij eerlijk, maar ook dat kwam goed.

Zo kwam het dat op maandag 5 februari werd gestart met het realiseren van een groot carnavalscafé dat, gevuld met zo’n 200 man publiek, vier dagen later volledig klaar was voor live-uitzendingen van het Brabantse feest. Decor, licht, geluid, camera’s, TV- en audioregie, een kleed- en crewruimte, noem het maar op. Getest en wel. Carnaval 2024 kon beginnen. En het was één groot feest, verzekert Bart. Zowel voor als achter de schermen. “Over de samenwerking met Unlimited ben ik erg tevreden. Leuk dat de crew ons na afloop kwam bedanken en aan gaf dat ze er een volgende keer graag weer bij willen zijn, als we het zo opnieuw gaan doen.” En, heel toepasselijk, elf dagen na de eerste opbouw dag was het Vestzaktheater weer leeg. Ook dat was het resultaat van gezamenlijke en gestroomlijnde inspanningen.

 

 

Half woord…

Waarom Omroep Brabant zo blij was met de samenwerking met het Unlimited team? Bart: “Het zijn mensen die het snappen. Een half woord is genoeg. En afspraak is afspraak!” Dat zijn belangrijke criteria, legt hij uit. Zeker bij een meerdaags evenement dat live gaat. De totale carnaval bij Omroep Brabant trekt zo’n anderhalf miljoen kijkers. “We moeten alle carnavalsproducties nog evalueren maar één ding weet ik al wel zeker: Iedereen is blij met hoe het verliep en met het resultaat. Dit smaakt best naar meer.”

Bekijk hier een optreden van een van de optredens in het Fijnfisjenie Cafe 2024.

 

Bart in het paars links op de tweede rij van onder…