Jonas Hendriks is in het dagelijks leven een ondernemer die als ingenieur projecten in de ondergrondse infrastructuur realiseert. Maar hij heeft ook een spilfunctie in het Bossche Carnaval, als Minister van het TMOC (Technisch Ministerie Oeteldonksche Club). Zijn departement is verantwoordelijk voor het onderhoud van alle Oeteldonkse goederen en de bijbehorende techniek. Hij legt uit waarom er een partnerschap is ontstaan tussen ‘zijn’ club en Unlimited Vision & Sound.
In Den Bosch is Carnaval het grootste jaarlijkse feest dat de stad en regio kent. De Oeteldonksche Club van 1882 heeft maar liefst 12.500 leden en ruim 400 actieve vrijwilligers. Samen zetten ze jaarlijks een evenement weg dat door vele tienduizenden mensen wordt gevierd. Een hele operatie, laat Jonas weten, die zonder samenwerking met gespecialiseerde en zeer betrokken partners nooit zou slagen.
Betrouwbare partner gezocht…
Er komt een hoop kijken bij zo’n veelomvattend en dagen durend feest. Waaronder een heleboel techniek, zoals licht en geluid. Zowel voor als achter de schermen, zowel in de voorbereiding als tijdens het evenement zelf. Om te borgen dat dit niet alleen professioneel gebeurt maar ook op een manier die past bij de sfeer en de geest van het feest is het bestuur gaan zoeken naar partners waar de club op kan bouwen. Er is een tender uitgeschreven, waarin doelstellingen en wensen zijn opgenomen, en Unlimited bleek het meeste bij die verwachtingen te passen.
En gevonden…
Jonas is bestuurlijk verantwoordelijk voor het TMOC en noemt Unlimited “de ondersteuners voor licht en geluid bij de evenementen die wij organiseren.” Hij somt wat activiteiten op, van 11-11 tot de tradities rondom Boer Knillis.
Meedenken vanaf het eerste idee
De Oeteldonksche Club organiseert veel, en zag in dat het gestroomlijnder kon. Omdat dit het feest ten goede komt en omdat het voor de leden en vrijwilligers prettiger werkt. “We waren op zoek naar een partij die ons niet alleen technisch kon ondersteunen maar die ook een partner is binnen de club en echt meedenkt over de vorm en kwaliteit.”
Daarbij gold ook zeker de wens om jongeren meer te bereiken, legt Hendriks uit. Dan heb je het over het vinden van een vorm die jeugd aanspreekt en daar moet zo’n partner op in kunnen springen. Het gaat dus zeker niet alleen om techniek in de letterlijke zin. “Het moet gaan om synergie en partnership.”
Langdurige samenwerking
De samenwerking met Unlimited was er hiervoor al, dus voor de Oeteldonksche Club is de werkwijze en aanpak van dit team niet onbekend. Toch gaf vooral de wijze waarop de in de tender beschreven wensen werden opgepakt de doorslag bij de gemaakte keuze. Jonas: “De insteek is dat we een langdurig contract met elkaar aangaan.” Mits het wederzijds bevalt natuurlijk maar dat lijkt wel goed te komen; “We zijn wel blij dat zij het zijn geworden. Zeker omdat ze al heel veel ervaring hebben.” Het moet de organisatie van alle activiteiten voor de vrijwilligers makkelijker maken. Tenslotte gaat het om een feest waar iedereen plezier aan wil kunnen beleven. En het feit dat er reële tarieven worden gevraagd voor dat vertrouwde partnerschap is eveneens een geruststellende gedachte, meldt de betrokken bestuurder.